Efter min resa till andra sidan jordklotet (och efternamnsbyte dessutom, en helt annant historia för övrigt) har jag nu acklimatiserat mig till det svenska klimatet igen. Tävlingssäsongen är igång för fullt och bara några dagar efter min hemkomst, närmare bestämt den 17 juli, åkte jag till Sonstorp utanför Finspång i Östergötland för att bevittna sommarpremiering. Det var kvavt, solen sken, det regnade, det åskade… Men några bilder blev det allt, mestadels på nordsvenskar, men även irish cob, shetlandsponny, haflinger och ardenner fanns representerade.

Den 22 juli åkte jag till Heda ridklubb för att kika in kvällstävlingar i dressyr. Ett för mig nytt fenomen, men väldigt enkelt och trevligt att åka iväg en stund på kvällen och avnjuta. Jag hoppas fler klubbar kan anamma detta, nu när helgerna redan är så fullbokade med evenemang av alla de slag.

Tove Frennberg i LB:0 med hästen Magic Blend.

Nu i helgen har JUF anordnat SM-tävlingar i grenarna bruksridning, brukskörning och skogskörning. Tävlingarna gick av stapeln på Lilleruds naturbruksgymnasium strax utanför Karlstad i Värmland. Igår var jag på plats och följde främst skogskörningen, men även bruksridningen med stort intresse. Det är roligt att åka på tävlingar med så varierat utbud av raser. Fjordingarna var dominerande inom bruksridningen, men även arab, nordsvensk och shetlandsponny fanns med i startfältet. Tävlingarna var mycket välarrangerade med kunniga speakers, välavspärrade tävlingsområden och publikvänliga banor.

Maria Johansson med hästen Nimbus mitt i ett av momenten som ingår i bruksridning, avstigning och påstigning från fel håll på lastbrygga.